Ήρωες στο σκοτάδι - Heroes in the Darkness

Ιστορικό ντοκυμαντέρ, με θέμα άγνωστες ιστορίες που διαδραματίστηκαν κατά την διάρκεια των πρώτων ημερών της γερμανικής εισβολής στην Ελλάδα, τον Απρίλιο του 1941.

 

  

Έμειναν πιστοί στο καθήκον μέχρι το τέλος, πολεμώντας τον εισβολέα.

Έμειναν για χρόνια στο σκοτάδι ...

Υπερέβαλαν εαυτόν για να σκάψουν υπόγειες οχυρώσεις χιλιομέτρων σε δυσπρόσιτα βουνά ... Έμειναν για χρόνια στο σκοτάδι ...

Ήρωες που ο καθένας έγραψε τη δική του ιστορία από το μετερίζι του. Στο πολυβολείο ή στο όρυγμα ο ένας, στο σχεδιαστικό γραφείο ή στο εργαστήρι σκυροδέματος ο άλλος.

Ήρωες στο σκοτάδι ...

Η “Μάχη των Οχυρών” -τον Απρίλιο του 1941- δεν θα αποτελούσε σημείο αναφοράς στη νεότερη ελληνική ιστορία, εάν δεν υπήρχε η “Γραμμή Μεταξά” στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

 

Επισκεφθείτε την σελίδα της ταινίας στο facebook: https://www.facebook.com/iroes.sto.skotadi/

 

Το ιστορικό ντοκιμαντέρ “ΗΡΩΕΣ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ” παρουσιάζει γνωστές και άγνωστες ιστορίες απλών καθημερινών ανθρώπων που δεν δείλιασαν απέναντι στις ισχυρές ναζιστικές στρατιές, αλλά και εκείνων που προηγήθηκαν και εργάστηκαν με ζήλο προκειμένου να κατασκευαστούν σε χρόνο ρεκόρ οι οχυρώσεις.

Παρουσιάζονται ιστορίες ηρωισμού και αυτοθυσίας που διαδραματίστηκαν στις υπόγειες στοές και στα πεδία μαχών της “Γραμμής Μεταξά” τον Απρίλιο του 1941 στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Ιστορίες που εξακολουθούν να συγκινούν, όπως του λοχαγού πυροβολικού Αλέξανδρου Κυριακίδη στο Ρούπελ και του Λοχία Δημήτριου Ίτσιου στην Ομορφοπλαγιά του Μπέλλες.

Σχεδόν 77 χρόνια μετά, περιγραφές και μαρτυρίες θα μας μεταφέρουν πίσω στον χρόνο και στο χώρο, όπως του μοναδικού εν ζωή συμπολεμιστή του Ίτσιου στο Π8 Ιωάννη Κοζάρτση, αλλά και του ιστορικού Κώστα Λαγού που εντόπισε τις φωτογραφίες – ντοκουμέντο λίγα λεπτά μετά τη δολοφονία του ήρωα λοχία, που θεωρείται και το πρώτο έγκλημα πολέμου των ναζιστικών στρατευμάτων στην Ελλάδα

Στη θέση “Κρακώρ” ΝΔ του οχυρού Ρούπελ, ο ερευνητής και πρώην στρατιωτικός Ηλίας Κοτρίδης, εντόπισε το 2001 την ακριβή θέση της πυροβολαρχίας Κυριακίδη, που στις 7/4/1941 δεν σταμάτησε να βάλλει τον εχθρό, όταν στοχοποιήθηκε από τα στούκας με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο ο γενναίος λοχαγός και άνδρες του. Σήμερα, στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Σιδηροκάστρου, ένας λιτός ομαδικός τάφος, μαρτυρά τον ηρωισμό και την αυτοθυσία τους.  

Ο Μιχάλης Τσαρτσίδης από το Σιδηρόκαστρο, έζησε μικρό παιδί την γερμανική επίθεση στο Ρούπελ. Από τότε ξεκίνησε να συγκεντρώνει όπλα και κράνη, που σήμερα αποτελούν μέρος της μεγάλης συλλογής του. Όπλα που πολέμησαν τον εχθρό και κρύβουν τις δικές τους μικρές ιστορίες. Όμως, αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της “Μάχης των Οχυρών” το 1941, αποτελούν τα ίδια τα 21 οχυρά που βρίσκονται διάσπαρτα στα βόρεια σύνορα, από το Μπέλλες έως την Ροδόπη. Ο καθηγητής του ΕΜΠ, Θεοδόσης Τάσιος, ξεδιπλώνει άγνωστες λεπτομέρειες από την κατασκευή της “Γραμμής Μεταξά” την περίοδο 1936-1940, την οποία συγκρίνει με τις σύγχρονες εργασίες  για το μετρό της Αθήνας. Παράλληλα η εγγονή του Ιωάννη Μεταξά, Ιωάννα Φωκά, παρουσιάζει πληροφορίες από το προσωπικό ημερολόγιο του εμπνευστή της κατασκευής των βόρειων οχυρώσεων, στον οποίον οφείλουν και την ονομασία τους.

Τα τελευταία χρόνια, μετά τον παροπλισμό της, η “Γραμμή Μεταξά” είναι προσβάσιμη στους ερευνητές. Ο Νίκος Γκιρμπάτσης, έχει εξερευνήσει και τα 21 οχυρά στις Σέρρες, την Δράμα, την Ξάνθη και την Ροδόπη και αποκαλύπτει χαρακτηριστικά σημεία των οχυρώσεων που εντυπωσιάζουν από το μέγεθός τους.    

Η προσέγγισή στο ντοκιμαντέρ, δεν είναι μια απλή καταγραφή των ιστορικών γεγονότων. Επιδιώξαμε να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο ντοκιμαντέρ με κινηματογραφικό ύφος, μέσα από το οποίο θέλουμε να περάσουμε στον θεατή μερικά ιδιαίτερα μηνύματα. Τη δύναμη ψυχής, τον πατριωτισμό, την ενότητα και την αυτοθυσία που διακρίνει τους Έλληνες στα δύσκολα. Ταυτόχρονα, τη θλίψη και τον θρήνο για τον θάνατο όχι μόνο χιλιάδων ανθρώπων, αλλά και των αξιών, που μας χαρακτήριζαν αιώνες ως  Έλληνες.

Θεωρούμε πως είναι σημαντικό να μάθουν οι σημερινές γενιές, την ιστορική αλήθεια, επειδή “λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του, είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει”. Να συνειδητοποιήσουν οι Έλληνες πως το μήνυμα των παππούδων και πατεράδων μας του 1940-1941 ειναι διαχρονικό και επίκαιρο. Για αυτό εξάλλου και ο τίτλος : ¨Ήρωες στο σκοτάδι", δεν αναφέρεται μόνο στους ήρωες πολεμιστές της “Γραμμής Μεταξά” που οι ιστορίες τους έμειναν στην αφάνεια για πάρα πολλά χρόνια, αλλά και σε όλους εμάς, τους σημερινούς Έλληνες.

 

Το κείμενο είναι του Παναγιώτη Σαββίδη.

 

Η αναπαραγωγή, δημοσίευση, τροποποίηση, ή εκμετάλευση των φωτογραφιών, video, κειμένων και λογότυπων που περιλαμβάνονται στον παρόντα ιστότοπο, για οποιαδήποτε χρήση, προσωπική ή εμπορική, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια, απαγορεύται αυστηρά, βάσει του νόμου 2121/93.

Reproduction, publication, modification, transmission or exploitation of the pictures, videos, texts and logos included in this website for any use, personal or commercial, without prior written permission is strictly forbidden under Law 2121/93.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Διαβάστε ακόμα: - Read also:

Please reload

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now